Terug
Gepubliceerd op 22/04/2024

2024_GEM_00102 - Aanvaarding gratis grondafstand (inlijving in het openbaar domein) en vastlegging van de rooilijn in kader van de omgevingsvergunningsaanvraag OMV/2023/00534 te Galgestraat 87 - Goedkeuring

Gemeenteraad
ma 15/04/2024 - 19:30 Trouw- en raadzaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Wouter Vandermeeren, voorzitter; Thomas Vints, burgemeester; Werner Janssen, schepen; Jean Vanhees, schepen; An Moons, schepen; Patrick Witters, schepen; Jessie De Weyer, schepen; Tijs Lemmens, schepen; Ann-Sofie Vanoverstijns, schepen; Anne Cuypers, raadslid; Bert Schoofs, raadslid; Mark Bex, raadslid; Hilaire Poels, raadslid; Abdulkadir Yilmaz, raadslid; Ömer Ünlü, raadslid; Guido Feyen, raadslid; Jessica Pauwels, raadslid; Siegfried Van Braband, raadslid; Betty Buijs, raadslid; Youssef El Ballata, raadslid; Bilgin Bekdemir, raadslid; Hanim Karacan, raadslid; Rosinska Gosha, raadslid; Marieke Meelberghs, raadslid; Stijn Truyens, raadslid; Kobe Snyers, raadslid; Erik Gilissen, raadslid; Massimo Caruso, raadslid; Irfan Oztas, raadslid; Eleanor Demabildo, raadslid; Luc Vrijdaghs, algemeen directeur

Verontschuldigd

Dave Schops, raadslid; Rita Keunen, raadslid; Hilâl Yalçin, raadslid; Leonie Vanhoudt, raadslid; Kelly Meykens, raadslid

Secretaris

Luc Vrijdaghs, algemeen directeur

Voorzitter

Wouter Vandermeeren, voorzitter
2024_GEM_00102 - Aanvaarding gratis grondafstand (inlijving in het openbaar domein) en vastlegging van de rooilijn in kader van de omgevingsvergunningsaanvraag OMV/2023/00534 te Galgestraat 87 - Goedkeuring 2024_GEM_00102 - Aanvaarding gratis grondafstand (inlijving in het openbaar domein) en vastlegging van de rooilijn in kader van de omgevingsvergunningsaanvraag OMV/2023/00534 te Galgestraat 87 - Goedkeuring

Motivering

Argumentatie

De omgevingsvergunningsaanvraag voorziet in een gratis grondafstand om in te lijven bij het openbaar wegdomein van de Galgestraat. Het gedeelte voor de nieuwe rooilijn (deel van nr. 447B), 170m2 groot volgens het rooilijnplan d.d. 04/03/2024 van beëdigd landmeter Vincent Verbeeck (GRENS Landmeters), zal gratis aan de stad worden afgestaan om gevoegd te worden bij het openbaar domein. 

Het vastleggen van de rooilijn t.h.v. dit perceel en de gratis grondafstand die hiermee gepaard gaat, heeft een positieve invloed op de voorliggende gemeenteweg. Voor dit gedeelte van het plangebied wordt de rooilijn juridisch vastgelegd.

De grondafstand dient uiterlijk binnen dat eerste jaar na het verkrijgen van de omgevingsvergunning te gebeuren.

Alle kosten, rechten en honoraria verbonden aan deze grondafstand zijn ten laste van stad Beringen.

Er is een bodemattest voorgelegd, afgeleverd door OVAM op 26/03/2024. De inhoud van het bodemattest luidt onder andere letterlijk als volgt:

"De OVAM heeft geen aanwijzingen dat deze grond een risicogrond is. [...] Er zijn geen aanwijzingen bij de OVAM dat op deze grond een bodemverontreiniging voorkomt. [...] Er zijn geen gebruiksadviezen of gebruiksbeperkingen van toepassing op deze grond. Voor grondverzet dient er pas vanaf een volume van 250m³ een technisch verslag opgemaakt te worden."

Overwegende dat de gemeenteraad een besluit dient te nemen over de grondafstand alvorens het schepencollege een beslissing kan nemen over de omgevingsvergunningsaanvraag.

Juridische grond

Gelet op de artikels 40 en 41 van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen inzake de bevoegdheidsbepaling;

Gelet op het Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, met bijkomende aandacht voor de artikelen 3 en 4 dewelke de doelstellingen van dit decreet vastleggen:

“Artikel 3. Dit decreet heeft tot doel om de structuur, de samenhang en de toegankelijkheid van de gemeentewegen te vrijwaren en te verbeteren, in het bijzonder om aan de huidige en toekomstige behoeften aan zachte mobiliteit te voldoen.

Om de doelstelling, vermeld in het eerste lid, te realiseren voeren de gemeenten een geïntegreerd beleid, dat onder meer gericht is op:
1° de uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau;
 2° de herwaardering en bescherming van een fijnmazig netwerk van trage wegen, zowel op recreatief als op functioneel vlak.”

“Artikel 4. Bij beslissingen over wijzigingen van het gemeentelijk wegennet wordt minimaal rekening gehouden met de volgende principes:
1° wijzigingen van het gemeentelijk wegennet staan steeds ten dienste van het algemeen belang;
2° een wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende wordt gemotiveerd;
3° de verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen worden steeds in acht genomen;
4° wijzigingen aan het wegennet worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief;
 5° bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen.”

Gelet op het decreet van 18 mei 1999 houdende de organisatie van de ruimtelijke ordening;

Gelet op de Vlaamse codex ruimtelijke ordening;

Gelet op het omgevingsdecreet, in bijzonder artikel 31 dat het volgende bepaalt:

Ҥ 1. Als de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, roept het college van burgemeester en schepenen, in voorkomend geval op verzoek van de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, de gemeenteraad samen om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg.

De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.

§ 2. Als het college van burgemeester en schepenen niet de bevoegde overheid is die in eerste aanleg over de aanvraag beslist, dan bezorgt de gemeente de beslissing van de gemeenteraad over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg binnen zestig dagen na het verzoek aan de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15.”

Gelet op het omgevingsbesluit, in bijzonder artikel 47 dat het volgend bepaalt:

“Als de vergunningsaanvraag wegenwerken omvat waarvoor de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, neemt de gemeenteraad daarover een besluit. De gemeenteraad neemt daarbij kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek. Uiterlijk tien dagen na de gemeenteraadszitting stelt de gemeente de gemeenteraadsbeslissing ter beschikking hetzij van de bevoegde omgevingsvergunningscommissie als die advies moet verlenen, hetzij van het bevoegde bestuur als geen advies van een omgevingsvergunningscommissie vereist is.”

Gelet op de toelichting bij bovengenoemd omgevingsdecreet en -besluit:

“Art. 47. Het Decreet betreffende de omgevingsvergunning herneemt de welbekende regeling van de tussenkomst van de gemeenteraad over de zaak van de wegen. Voor alle duidelijkheid wordt ook hier herhaald:

  • De bevoegde overheid mag rechtstreeks weigeren zonder het dossier aan de gemeenteraad voor te leggen;
    • De regeling geldt zowel voor aanvragen voor stedenbouwkundige handelingen als voor het verkavelen van gronden;
    • Beslist de gemeenteraad ongunstig over de zaak van de wegen, dan kan de bevoegde overheid geen vergunning verlenen, ook niet in beroep;
    • De gemeenteraad spreekt zich enkel uit over de zaak van de wegen, niet over de vergunningsaanvraag;
    • De gemeenteraad bespreekt enkel de bezwaren die handelen over de zaak van de wegen, niet de andere bezwaarschriften.”

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad gaat over tot een voorlopige vaststelling van de rooilijn zoals voorgesteld op het meetplan d.d. 4 maart 2024 opgemaakt door beëdigd landmeter Vincent Verbeeck (GRENS Landmeters).

De tracéwijziging van de Galgestraat wordt voorlopig goedgekeurd zoals aangeduid op het bijgevoegde plan gedateerd op 4 maart 2024 van beëdigd landmeter Vincent Verbeeck (GRENS Landmeters).

Artikel 2

De aanvrager heeft een bodemattest voorgelegd die betrekking heeft op het hierbij af te stane goed, afgeleverd door OVAM op 26/03/2024. De inhoud van het bodemattest luidt onder andere letterlijk als volgt: "De OVAM heeft geen aanwijzingen dat deze grond een risicogrond is. [...] Er zijn geen aanwijzingen bij de OVAM dat op deze grond een bodemverontreiniging voorkomt. [...] Er zijn geen gebruiksadviezen of gebruiksbeperkingen van toepassing op deze grond. Voor grondverzet dient er pas vanaf een volume van 250m³ een technisch verslag opgemaakt te worden."

De afstanddoener verklaart dat hij geen weet heeft van bodemverontreiniging die schade kan berokkenen aan het bestuur of aan derden, of die aanleiding kan geven tot een saneringsverplichting, tot gebruiksbeperkingen of tot andere maatregelen, die de overheid in dit verband kan opleggen.

Artikel 3

De gemeenteraad is definitief akkoord om het deelperceel grond gelegen (Galgestraat 87), kadastraal gekend als Beringen 3de afdeling, sectie C, nummer 447B, inneming 1, met een oppervlakte, volgens het meetplan d.d. 4 maart 2024 opgemaakt door beëdigd landmeter Vincent Verbeeck (GRENS Landmeters), van 170 m²,  gratis te aanvaarden volgens de overeenkomst d.d. 25 maart 2024, die integraal deel uit maakt van dit besluit, om te voegen bij het openbaar wegdomein.

Artikel 4

Het deelperceel (lot 1) wordt om reden van openbaar nut toegevoegd aan het openbaar domein.

Artikel 5

Het rooilijnplan voor dit gedeelte van de Galgestraat zoals weergegeven op het meetplan d.d. 4 maart 2024 opgemaakt door beëdigd landmeter Vincent Verbeeck (GRENS Landmeters) wordt definitief goedgekeurd en vastgelegd door de gemeenteraad.

Artikel 6

De grondafstand dient uiterlijk binnen dat eerste jaar na het verkrijgen van de omgevingsvergunning te gebeuren.

Alle kosten, rechten en honoraria verbonden aan deze grondafstand zijn ten lasten van stad Beringen.

Artikel 7

Tegen dit besluit van de gemeenteraad kan binnen de 30 dagen in het kader van een schorsend administratief beroep tegen de vergunningsbeslissing een georganiseerd administratief beroep worden ingesteld bij de Vlaamse Regering. De procedure van dit beroep verloopt volgens art. 31/1 van het Omgevingsdecreet.