Terug
Gepubliceerd op 22/04/2024

2024_VVB_00013 - Voorstel tot beslissing van raadslid Hilaire Poels: Bouw van een fabriek voor het drogen van slib afkomstig van huishoudelijk afval en fecaliën

Gemeenteraad
ma 15/04/2024 - 19:30 Trouw- en raadzaal
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Wouter Vandermeeren, voorzitter; Thomas Vints, burgemeester; Werner Janssen, schepen; Jean Vanhees, schepen; An Moons, schepen; Patrick Witters, schepen; Jessie De Weyer, schepen; Tijs Lemmens, schepen; Ann-Sofie Vanoverstijns, schepen; Anne Cuypers, raadslid; Bert Schoofs, raadslid; Mark Bex, raadslid; Hilaire Poels, raadslid; Abdulkadir Yilmaz, raadslid; Ömer Ünlü, raadslid; Guido Feyen, raadslid; Jessica Pauwels, raadslid; Siegfried Van Braband, raadslid; Betty Buijs, raadslid; Youssef El Ballata, raadslid; Bilgin Bekdemir, raadslid; Hanim Karacan, raadslid; Rosinska Gosha, raadslid; Marieke Meelberghs, raadslid; Stijn Truyens, raadslid; Kobe Snyers, raadslid; Erik Gilissen, raadslid; Massimo Caruso, raadslid; Irfan Oztas, raadslid; Eleanor Demabildo, raadslid; Luc Vrijdaghs, algemeen directeur

Verontschuldigd

Dave Schops, raadslid; Rita Keunen, raadslid; Hilâl Yalçin, raadslid; Leonie Vanhoudt, raadslid; Kelly Meykens, raadslid

Secretaris

Luc Vrijdaghs, algemeen directeur

Voorzitter

Wouter Vandermeeren, voorzitter
2024_VVB_00013 - Voorstel tot beslissing van raadslid Hilaire Poels: Bouw van een fabriek voor het drogen van slib afkomstig van huishoudelijk afval en fecaliën 2024_VVB_00013 - Voorstel tot beslissing van raadslid Hilaire Poels: Bouw van een fabriek voor het drogen van slib afkomstig van huishoudelijk afval en fecaliën

Motivering

Indiener(s)

Hilaire Poels

Gericht aan

Wouter Vandermeeren

Tijdstip van indienen

di 09/04/2024 - 14:57

Toelichting

Paal-Beringen, 8 april 2024

 

 

Geachte heer Burgemeester,

Geachte heer Algemeen Directeur,

Geachte heer Voorzitter,

Geachte dames en heren Schepenen,

Geachte dames en heren Raadsleden,

 

Toegevoegd agendapunt aan de dagorde van de gemeenteraad van 15/04/2024.

 

Voorstel tot beslissing: 

 

Bouw van een fabriek voor het drogen van slib afkomstig van huishoudelijk afval en fecaliën

 

Argumentatie

Met verbazing kreeg ik kennis van het feit dat in alle stilte een goedkeuring in de maak is voor het bouwen van een dergelijke fabriek naast de biostoominstallatie.
 De bouwheer blijkt Aquafin te zijn.

Het rioolslib wordt er ontwaterd en gedroogd. De droge substantie wordt in pellets geperst. Deze pellets worden met vrachtwagens naar Gent (!) vervoerd om daar, als alternatief voor fossiele brandstof, verbrand te worden voor de productie van stoom.

Op zich is dit een lovenswaardig opzet, doch bij mij rees onmiddellijk de vraag waarom dat slib niet in de buurt van de klant kan gedroogd worden met de restwarmte van installaties daar in de buurt van Gent…

Wie het woord “fecaliën” niet kent moet dat eerst maar eens “googelen”. Het betekent “stront”, wat niet het mooiste Nederlandstalige woord is en ik daarom niet meer zal herhalen. Jullie begrijpen dat niemand een dergelijke fabriek in zijn buurt wil. 

De locatie is weliswaar een uithoek van Beringen, doch weeral zitten Tervant, Beverlo, Ham en Hulst in de windrichtingen. Wat bevatten de gassen die bij het drogen vrijkomen? Tenslotte gaat het over alle mogelijke materialen uit onze riolen, inclusief gevaarlijk, giftig en stank-verwekkend materiaal van PFAS, cocaïne en methaan tot virussen. 

Met verwondering verneem ik dat Stad Beringen slechts adviserende instantie is. De aanvraag werd reeds op 8 november 2023 ontvangen vanuit de B.D. van de Provincie Limburg en is op onze diensten gekend onder OMV/2024/00012. Het dossiernummer van het omgevingsloket is OMV_2023104452.
De ligging is Industrieweg 12. Het betreft perceelnummers: afd. 2 Sie A nrs. 1090C, 1090H en 1090L die zijn afgesplitst van de percelen van de biostoomcentrale.

De volledige procedure voor het verlenen van de vergunning is in handen van de B.D. Er zou een openbaar onderzoek hebben plaatsgehad van 15 januari 2024 t.e.m. 13 februari 2024. Ter plaatse hangen wel een 5-tal oudere, gele affiches, doch geen enkele slaat op de genoemde aanvraag.

In Hasselt weet men ook dat op deze plaats geen mens komt, behalve de werknemers en de bouwfirma’s. Het volk komt altijd te laat… .

Er zou een milieu-effecten-rapport kunnen opgemaakt worden na screening op aanzienlijke milieu-effecten door dezelfde B.D.. In één adem wordt er nu echter reeds bijgevoegd dat er geen waardevolle natuurelementen aanwezig zijn. Het natuurgebied dat er vroeger was, ligt reeds meer dan 50 jaar onder 3 meter opgespoten zand. 

De manier waarop er met het project wordt omgegaan, mist elke vorm van transparantie. 

Er zijn heel wat vragen.
-Bij de oprichting van de biostoominstallatie hebben wij verschillende gelijkaardige installaties kunnen bezoeken, wat voor praktisch alle raadsleden een geruststellend gegeven is geweest. Kan dit ook voor dit project?
-Voor het lozen van het afvalwater heeft Stad Beringen omwille van het volume, dat meer bedraagt dan 7800 liter per uur, negatief advies gegeven. Wat zal het afvalwater nog bevatten aan giftige en gevaarlijke reststoffen en waar vloeien deze gigantische hoeveelheden naartoe?
-Gaan de emissies continu gemonitord worden zoals dit gebeurd bij de biostoomcentrale?
-Kan Stad Beringen niet wat kieskeuriger zijn of bij de B.D. aandringen op een betere keuze van een kandidaat voor een bedrijfsvestiging? Onze reserves aan industriegronden zijn klein tot onbestaande. Hadden we met de restwarmte van Biostoom geen agrobedrijven met serres kunnen aantrekken i.p.v. een dergelijk hinderlijk en waarschijnlijk onwelriekend project? Het had als pasmunt kunnen dienen in het stikstof-conflict tussen boeren en Vlaamse Overheid.
-Heeft de overheid voor zoiets de gronden van onze ouders en grootouders onteigend?
- Waarom bouwt men zoiets niet in de buurt van de verbruiker/ klant?
 -Er wordt 25.000 liter zwavelzuur H2SO4 en 2.000 liter waterstofperoxyde H2O2 opgeslagen. Deze stoffen vallen onder de wetgeving van de precursoren omdat ze zelfs in een hoeveelheid van 1 liter zeer gekend en gegeerd zijn in het milieu van het drugs en terrorisme .

Voorstel
 
Hierbij stel ik voor om voor de bevolking een voorlichtingsvergadering in te richten zoals Philips/ Chevron dit een 2-tal jaren hebben gedaan. De aanwezigen waren destijds uiterst tevreden over de verstaanbare uitleg betreffende hun bedrijf.

Met vriendelijke groeten, Hilaire Poels, Onafhankelijk raadslid.