Zwerfvuil en sluikstort blijft een hardnekkig probleem in onze stad. De inzet van camera's om overtreders te betrappen, was een goed initiatief aan de start van de huidige beleidsperiode. We moeten helaas echter vaststellen dat op veel hotspots voor zwerfvuil en sluikstort de problematiek nog steeds aanwezig is.
De camera's geven nu gelukkig wel een grotere kans dat men overtreders effectief kan identificeren. Wanneer identificatie mogelijk is, krijgen overtreders een boete in de brievenbus.
We moeten ons echter de vraag stellen in welke mate die boete voor iedereen een voldoende afschrikwekkend effect heeft. De boete betalen is voor heel wat mensen niet zo'n groot probleem.
Er zijn ook andere bestraffingswijzen mogelijk. Zo wordt voor mensen die zwerfvuil achterlaten of sluikstorten soms wel aangegeven dat een taakstraf effectiever zou kunnen zijn omdat men daar een grotere inspanning tegenover moet zetten. Men zou mensen die vuil achterlaten kunnen verplichten om gedurende X aantal uren zwerfvuil en sluikstort op te ruimen.
Mits een aanpassing van de GAS-codex kan een taakstraf voor zowel minderjarigen als meerderjarigen ingevoerd worden. Het voorstel is daarom om hier werk van te maken en na verloop van tijd te evalueren wat het effect van deze bijgestuurde aanpak is. De netheid van onze stad kan er hopelijk wel bij varen.
Voorstel tot beslissing
Artikel 1. De GAS-codex wordt aangepast zodat het mogelijk wordt om meerderjarige en minderjarige mensen die zwerfvuil en sluikstort achterlaten te bestraffen met een taakstraf die erin bestaat zwerfvuil en sluikstorten op te ruimen.