De gemeenschappelijke organisatie van de ondersteunende diensten en gemeenschappelijk gebruik van elkaars diensten betekent dat krachten worden gebundeld. De organisaties worden op een hoger niveau getild door informatie-uitwisseling en kennisdeling en de bestuurskracht van de organisaties zal hierdoor verhogen. Op deze manier kan een gezamenlijke visie worden ontwikkeld en stapsgewijze in verschillende fase worden ingevoerd op vlak van HRM beleid, organisatieontwikkeling en kwaliteitsbeleid, beleidsondersteuning en financieel beleid. Er zijn ook belangrijke efficiëntiewinsten te halen door het samen organiseren van ondersteunende diensten van stad en OCMW. Naast deze gemeenschappelijke organisatie van een aantal ondersteunende diensten, draagt ook het gemeenschappelijk gebruik van niet - gemeenschappelijke diensten bij tot efficiëntiewinsten en verhoging van de bestuurskracht. Ook deze mogelijkheid wordt meegenomen in de beheersovereenkomst.
Op basis van de gewijzigde wetgeving en ter garantie van de optimale samenwerking van de beide rechtspersonen als bestuur, dient er dan ook een beheersovereenkomst te worden afgesloten in Beringen, tussen de stad en het OCMW. De bestaande beheersovereenkomst werd hernieuwd en geactualiseerd en dient te worden goedgekeurd door zowel de stad als het OCMW, waarbij de bestaande beheersovereenkomst (inclusief addendum) tot een einde komt en dus worden vervangen door de nieuwe beheersovereenkomst.
Deze werd besproken op het college van burgemeester en schepenen en het vast bureau dd. 30.01.2025, zonder opmerkingen, zodat deze aan de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn kan worden voorgelegd ter goedkeuring.
Artikel 41, 5° DLB
Artikel 78, 6° DLB
Artikel 196, §2 DLB
De raad voor maatschappelijk welzijn gaat akkoord met bijgevoegde beheersovereenkomst stad - OCMW voor gemeenschappelijke organisatie van ondersteunende diensten en gemeenschappelijk gebruik van elkaars diensten.
Afschrift van dit besluit over te maken aan de stad Beringen.