Deze lening is voorzien in het meerjarenplan 2020-2025 van de kerkfabriek, zoals gewijzigd. Analoog is de toegestane lening voorzien in het aangepaste meerjarenplan 2020-2025 van de stad (MJP000756). In plaats van te werken met doorgeefleningen, waarbij de stad zelf een lening aangaat bij een financiële instelling om deze daarna door te geven aan de kerkfabriek, is het aangewezen om een eenzijdig toegestane lening te verlenen aan de kerkfabriek vanuit de aanwezige thesaurie. Dit is zowel voor de kerkfabriek als de stad voordelig, zowel in efficiëntie tijdens het dossierverloop als financieel, vermits de externe kosten vermeden kunnen worden. De voorwaarden voor toegekende leningen worden bepaald op basis van de simulatietool voor leningen aan gemeenten door de deposito- en consignatiekas. Op basis van de huidige marktsituatie wordt geen marge aangerekend. Op deze manier krijgt de kredietnemer exact dezelfde voorwaarden als de stad. Het aanbod van de deposito- en consignatiekas is bovendien (in principe) voordeliger dan dat van de financiële instellingen. Voor de lening (schijf 1) werd een aflossingstabel opgemaakt cfr. bijlage op basis van een aflossingstermijn van 15 jaar en een interestvergoeding van 3,47%.
Aan de kerkfabriek Sint-Brigida Koersel wordt een toegestane lening van 528.026,50 euro toegekend voor financiering van fase 3 van de renovatie van de parochiekerk Sint-Brigida.
Deze lening wordt in verschillende schijven op afroep door het kerkbestuur opgenomen, waarbij voor elke afroep een aflossingstabel wordt opgemaakt met aflossingstermijn van 15 jaar.
Een eerste schijf van 264.026,50 euro wordt onmiddellijk na toekenning van deze toegestane lening opgenomen. Deze lening (schijf 1) dient conform de aflossingstabel in bijlage terugbetaald te worden over een termijn van 15 jaar tegen een jaarlijkse intrestvoet van 3,47%. De terugbetaling gebeurt jaarlijks volgens de op dat ogenblik van toepassing zijnde financieringsvoorwaarden.
Gezien de gespreide opname en de looptijd van de lening kunnen de leningsvoorwaarden herzien worden indien de omstandigheden op de financiële markten materieel wijzigen. Het college van burgemeester en schepenen wordt gemandateerd om de opportuniteit van een herziening te beoordelen en zo nodig aangepaste voorwaarden te bepalen. Het kerkbestuur kan eveneens een herziening aanvragen. Het college van burgemeester en schepenen beoordeelt deze vraag dan binnen een redelijke termijn.