Berichtgeving in verschillende kranten laat weinig aan de verbeelding over: in Vlaanderen valt gemiddeld één dode om de tien dagen bij woningbranden. Rookmelders zijn sinds 2017 verplicht in elke woning, maar kunnen ook een vals gevoel van veiligheid geven. Mensen plaatsen er wel, maar vaak te weinig of ze vergeten deze op regelmatige tijdstippen/voldoende te testen. Ook CO-vergiftigingen blijven voorkomen: gemiddeld sterven hieraan ieder jaar tussen de 20 en 30 personen in België. Aangezien ik veiligheid zeer belangrijk vind, wil ik toch graag vragen om:
*Een (nieuwe) infocampagne te organiseren, waarbij ook verwezen wordt naar de informatie op de webstek van de hulpverleningszone. Is het schepencollege bereid om een communicatiecampagne op te zetten via de verschillende gemeentelijke kanalen omtrent brandveiligheid, het correct plaatsen en controleren van rookmelders en de gevaren van CO-vergiftiging? Zo ja, tegen wanneer zal dit gebeuren? Zo nee, waarom niet?
*Een groepsaankoop te lanceren voor onze inwoners. Sommige gemeenten bieden reeds rookmelders te koop aan. Door samen te werken met de hulpverleningszone zijn de gemeente en de kopers zeker van kwalitatieve toestellen. Is het schepencollege bereid om rookmelders aan te bieden in samenwerking met de hulpverleningszone, eventueel via een groepsaankoop waarbij de stad fungeert als tussenpersoon? Zo ja, tegen wanneer zal dit gebeuren? Zo nee, waarom niet?
Het voorstel tot beslissing werd afgekeurd.
di 11/03/2025 - 11:35