Terug
Gepubliceerd op 05/05/2025

2025_GEM_00100 - Aanvaarding gratis grondafstand (inlijving in het openbaar domein) en vastlegging van de rooilijn in kader van de omgevingsvergunningsaanvraag OMV2024/00413. Grond gelegen te Solferinostraat 8-10, 3583 Beringen. - Goedkeuring

Gemeenteraad
ma 10/03/2025 - 19:30 Trouw- en raadzaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Jasper Vanhamel, Voorzitter gemeenteraad; Thomas Vints, burgemeester; Jessie De Weyer, schepen; Patrick Witters, schepen; Werner Janssen, schepen; Stijn Truyens, schepen; Esmeralda Meyen, schepen; Ornella Schreurs, schepen; Ann-Sofie Vanoverstijns, schepen; Jean Vanhees, raadslid; Betty Buijs, raadslid; Abdulkadir Yilmaz, raadslid; Guido Feyen, raadslid; Tijs Lemmens, raadslid; Jessica Pauwels, raadslid; An Moons, raadslid; Bilgin Bekdemir, raadslid; Irfan Oztas, raadslid; Ann Govaerts, raadslid; Kitty Thijs, raadslid; Oriana Saeren, raadslid; Annechien Heyligen, raadslid; Kelly Maussen, raadslid; Jessica Mantoni, raadslid; Hatice Baloglu, raadslid; Bart Plees, raadslid; Engin Ince, raadslid; Yeliz Karaca, raadslid; Staf Lambrechts, raadslid; Christophe De Gauquier, raadslid; Donnelly Lambrichts, raadslid; Marcel Put, raadslid; Luc Vrijdaghs, algemeen directeur

Verontschuldigd

Katrien Van Vlasselaer, raadslid; Wendy Hill, raadslid; Mike Corneillie, raadslid

Secretaris

Luc Vrijdaghs, algemeen directeur

Voorzitter

Jasper Vanhamel, Voorzitter gemeenteraad
2025_GEM_00100 - Aanvaarding gratis grondafstand (inlijving in het openbaar domein) en vastlegging van de rooilijn in kader van de omgevingsvergunningsaanvraag OMV2024/00413. Grond gelegen te Solferinostraat 8-10, 3583 Beringen. - Goedkeuring 2025_GEM_00100 - Aanvaarding gratis grondafstand (inlijving in het openbaar domein) en vastlegging van de rooilijn in kader van de omgevingsvergunningsaanvraag OMV2024/00413. Grond gelegen te Solferinostraat 8-10, 3583 Beringen. - Goedkeuring

Motivering

Argumentatie

De omgevingsvergunningsaanvraag voorziet in een gratis grondafstand om in te lijven bij het openbaar wegdomein van de Solferinostraat. Het gedeelte voor de nieuwe rooilijn (deel van nr. B1251H, 24ca groot en deel van nr. B1250M, 38ca groot), volgens het rooilijnplan d.d. 8/08/2024 van beëdigd landmeter Bart Severi, zal gratis aan de stad worden afgestaan om gevoegd te worden bij het openbaar domein.

Het vastleggen van de rooilijn t.h.v. dit perceel en de gratis grondafstand die hiermee gepaard gaat, heeft een positieve invloed op de voorliggende gemeenteweg. Voor dit gedeelte van het plangebied wordt de rooilijn juridisch vastgelegd.

De grondafstand dient uiterlijk bij de eerste verkoop van een woongelegenheid te gebeuren en mag in die verkoopakte geïntegreerd worden. Indien er geen verkoop volgt binnen een periode van 1 jaar na het verkrijgen van de omgevingsvergunning, dient de grondafstand uiterlijk binnen dat eerste jaar na het verkrijgen van de omgevingsvergunning te gebeuren.

Alle (akte)kosten, rechten en honoraria verbonden aan deze grondafstand zijn ten laste van de afstanddoener en dienen gewaarborgd te worden zodat het verlijden van de authentieke akte verzekerd is. De afgestane grond zal na het verlijden van de akte opgenomen worden in het openbaar domein. De aanvrager dient een afschrift van de notariële akte te bezorgen aan de stad Beringen om aan te tonen dat deze voorwaarde is nageleefd.

Er werden 2 bodemattesten voorgelegd (één per perceel), afgeleverd door OVAM op 30/04/2024. De inhoud van beide bodemattesten luidt onder andere letterlijk als volgt:

“De OVAM heeft geen aanwijzingen dat deze grond een risicogrond is.”

Overwegende dat de gemeenteraad een besluit dient te nemen over de grondafstand alvorens het schepencollege een beslissing kan nemen over de omgevingsvergunningsaanvraag.

Juridische grond

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;

Gelet op het Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen;

Gelet op het decreet van 18 mei 1999 houdende de organisatie van de ruimtelijke ordening;

Gelet op de Vlaamse codex ruimtelijke ordening;

Gelet op het omgevingsdecreet, in bijzonder artikel 31 dat het volgende bepaalt:

“§ 1. Als de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, roept het college van burgemeester en schepenen, in voorkomend geval op verzoek van de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, de gemeenteraad samen om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg.

De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.

§ 2. Als het college van burgemeester en schepenen niet de bevoegde overheid is die in eerste aanleg over de aanvraag beslist, dan bezorgt de gemeente de beslissing van de gemeenteraad over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg binnen zestig dagen na het verzoek aan de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15.”

Gelet op het omgevingsbesluit, in bijzonder artikel 47 dat het volgend bepaalt:

“Als de vergunningsaanvraag wegenwerken omvat waarvoor de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, neemt de gemeenteraad daarover een besluit. De gemeenteraad neemt daarbij kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek. Uiterlijk tien dagen na de gemeenteraadszitting stelt de gemeente de gemeenteraadsbeslissing ter beschikking hetzij van de bevoegde omgevingsvergunningscommissie als die advies moet verlenen, hetzij van het bevoegde bestuur als geen advies van een omgevingsvergunningscommissie vereist is.”

Gelet op de toelichting bij bovengenoemd omgevingsdecreet en -besluit:

“Art. 47. Het Decreet betreffende de omgevingsvergunning herneemt de welbekende regeling van de tussenkomst van de gemeenteraad over de zaak van de wegen. Voor alle duidelijkheid wordt ook hier herhaald:

  • De bevoegde overheid mag rechtstreeks weigeren zonder het dossier aan de gemeenteraad voor te leggen;
  • De regeling geldt zowel voor aanvragen voor stedenbouwkundige handelingen als voor het verkavelen van gronden;
  • Beslist de gemeenteraad ongunstig over de zaak van de wegen, dan kan de bevoegde overheid geen vergunning verlenen, ook niet in beroep;
  • De gemeenteraad spreekt zich enkel uit over de zaak van de wegen, niet over de vergunningsaanvraag;
  • De gemeenteraad bespreekt enkel de bezwaren die handelen over de zaak van de wegen, niet de andere bezwaarschriften.”

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De tracéwijziging van de Solferinostraat wordt goedgekeurd zoals aangeduid op het bijgevoegde plan gedateerd op 8 augustus 2024 van beëdigd landmeter Bart Severi.

Het gedeelte voor de nieuwe rooilijn (deel van nr. B1251H, 24ca groot en deel van nr. B1250M, 38ca groot), volgens het rooilijnplan d.d. 8/08/2024 opgemaakt door beëdigd landmeter Bart Severi, dient gratis afgestaan te worden aan de stad Beringen om gevoegd te worden bij het openbaar wegdomein.

Artikel 2

Het rooilijnplan voor dit gedeelte van de Solferinostraat wordt goedgekeurd.

Artikel 3

De aanvrager heeft twee bodemattesten (één per perceel) voorgelegd die betrekking hebben op het hierbij af te stane goed, afgeleverd door OVAM op 30/04/2024. De inhoud van beide bodemattesten luidt onder andere letterlijk als volgt: “De OVAM heeft geen aanwijzingen dat deze grond een risicogrond is”

De afstanddoener verklaart dat hij geen weet heeft van bodemverontreiniging die schade kan berokkenen aan het bestuur of aan derden, of die aanleiding kan geven tot een saneringsverplichting, tot gebruiksbeperkingen of tot andere maatregelen, die de overheid in dit verband kan opleggen.

Artikel 4

De grondafstand dient uiterlijk bij de eerste verkoop van een woongelegenheid te gebeuren en mag in die verkoopakte geïntegreerd worden. Indien er geen verkoop volgt binnen een periode van 1 jaar na het verkrijgen van de omgevingsvergunning, dient de grondafstand uiterlijk binnen dat eerste jaar na het verkrijgen van de omgevingsvergunning te gebeuren.

De aanvrager dient een afschrift van de notariële akte te bezorgen aan de stad Beringen om aan te tonen dat deze voorwaarde is nageleefd.

Artikel 5

Alle (akte)kosten, rechten en honoraria verbonden aan de grondafstand zijn ten laste van de afstanddoener en dienen gewaarborgd te worden zodat het verlijden van de authentieke akte verzekerd is. De afgestane grond zal na het verlijden van de akte opgenomen worden in het openbaar domein.

Artikel 6

Tegen dit besluit van de gemeenteraad kan binnen de 30 dagen in het kader van een schorsend administratief beroep tegen de vergunningsbeslissing een georganiseerd administratief beroep worden ingesteld bij de Vlaamse Regering. De procedure van dit beroep verloopt volgens art. 31/1 van het Omgevingsdecreet.