Het FJC is een samenwerkingsverband van OCMW’s, het openbaar ministerie, politiezones, het CGG en de CAD-werking, de Vlaamse overheid, de provincie Limburg, CAW Limburg, Vertrouwenscentrum Kindermishandeling, Agentschap Jongerenwelzijn, UCLL… De werking is gebaseerd op een ketenaanpak van gezinnen waarin sprake is van intrafamiliaal - en eergerelateerd geweld, meestal aangemeld door de politie omwille van een incident. Na een risicotaxatie en weging van de situatie start het FJC bij de gezinnen met een midden- of hoogrisicoprofiel een onthaalbegeleiding of intensief casemanagement.
De doelstellingen van het FJC zijn: duurzame veiligheid en geweld voorkomen, (sneller) zicht krijgen op de situatie en informatie delen, een pro-actiever en laagdrempeliger hulpaanbod. De specifieke modaliteiten van de samenwerking zijn uitgewerkt in de documenten in de bijlages, uitgewerkt door de Vlaamse overheid. De basis van de samenwerking wordt omschreven in de kaderovereenkomst en de engagementsverklaring.
Meest concreet vragen ze een personeelsinbreng van 1 VTE begeleider per 50.000 inwoners, voor Beringen. Deze medewerker wordt opgenomen binnen het team van het FJC Limburg, inclusief een opleiding.
Ham en Tessenderlo stappen ook mee in het FJC. Hierdoor is er een volledige dekking in onze politiezone. Binnen de politie is er reeds een aanstelling gebeurd en worden de taxaties reeds gedaan. Er wordt afgestemd met de lokale besturen Ham en Tessenderlo om een eventuele samenwerking verder te bekijken.
De gemeenteraad keurt de samenwerking met het Family Justice Center Limburg (Veilig Huis Limburg) goed volgens de bijgevoegde kaderovereenkomst, engagementsverklaring en bijhorende annexen.